Ga hier terug naar de homepage
Over Tempel Kroon Luchters Restauratie en Ambacht De Geschiedenis van de Kroonluchter Levering Klassieke kroonluchters Contact met Tempel Kroonluchters

Restauratie & Ambacht

Om op een professionele manier kroonluchters te kunnen restaureren, moet een restaurateur als Van den Tempel alles weten over historische vervaardigingstechnieken en materialen. Ook is bekendheid nodig met de technieken voor het ophangen, tentoonstellen en transporteren van kroonluchters. Vanzelfsprekend kan Van den Tempel de oorzaken van schade en verval achterhalen en kan hij daardoor de beste methoden voor conservering en restauratie toepassen.

Gijs van den Tempel zal voorafgaand aan een restauratie proberen altijd ter plekke de kroon te bekijken. Dan worden er verschillende foto's gemaakt om later de kroon in de best mogelijke staat terug te kunnen brengen. Daar waar een kroon reeds gedemonteerd is, probeert Van den Tempel materiaal te verkrijgen waarop de kroon in originele staat te zien is. Van den Tempel geeft er de voorkeur aan om zelf de luchters te demonteren. In zijn werkplaats worden ze tot in het kleinste detail ontleed en gaan alle kristallen onderdeeltjes stuk voor stuk door zijn vingers. Ze worden schoongemaakt, opnieuw aan elkaar geregen en - waar nodig - vervangen.

Het gaat erom de kroon weer in de best mogelijke staat terug te brengen. Ontbrekend kristal wordt uit eigen voorraad vervangen, maar als er geen passend kristal voorhanden is dan besteld Van den Tempel dit op basis van nauwkeurige specificaties - in de Bohemen.